esmaspäev, 3. juuli 2017

MMi päevik 2: Draamad Viljandi lossimägedes

Pühapäev, 2.juuli - üks vastuoluline, kuid värvikas ja põnev päev.

Kõigepealt alustas Ott Tänak Poola ralli viimast päeva väga võimsalt ja asus liidriks. Seejärel sõitis eelviimasel katsel vastu puud ja katkestas. Midagi sarnast tundsid paljud orienteerujad õhtul MMi sprinditeates Viljandi lossimägedes. Midagi sellist tundsin ma ka ise.

Aga muidu oli ilm imeilus ja Tallinnas suur pidu, sest toimus noorte tantsu- ja laulupeo rongkäik ning suur lauluõhtu Lauluväljakul. Kuid see sündmus jäi sellel aastal teisejärguliseks, orienteerumise MM on lihtsalt nii eriline sündmus o-fännidele.

Viljandi teatesprindi võistluskeskus oli suurepärases kohas - pärimusmuusika festivalilt tuttavas lauluväljaku katlas. Paremat kohta annab võistluskeskuseks leida ja eriti seetõttu, et põnevad võistlusmaastikud asusid kohe laululava ümber. Eriti hea vaade kogu areenile oli vippide alalt, mis asus läänepoolsel nõlval, natuke kõrgemal. Suur ekraan jäi küll natuke kaugele, kuid see-eest oli eliitkommentaator Per Forsberg kohe kõrval. Õhtul vaatasin järgi meie teleülekannet, kus seekord aitas Arthur Raichmannil võistlust kommenteerida Meelis Atonen. Viimane jooksis kodusel maastikul enne võistlust läbi naiste raja ja oli nüanssidega tuttav. Meeste raja reljeefset metsaosa naistel polnud ja seega jäid naistel paljud suured vead tegemata. Rajad olid tõesti vaheldusrikkad, nõudsid kiiret käiguvahetust ning pakkusid erinevaid teevalikuid. Ja üllatusi.

Ma ei hakka siinkohal võistlust ümber jutustama, seda võib igaüks vaadata suurepärases ETV ülekandes, lühikeses videoklipis, Jan Kobachi põhjalikus analüüsis või otse GPS-träkkides (3.vahetus, näiteks).

Lühidalt, sai palju pulli kaardi lõunaosa metsas, kus Meelis Atoneni järgi oli kunagi suusahüppemägi. Tipptiimidest kukkusid seal 3.vahetuses esikoha konkurentsist välja Šveits (Martin Hubmann) ja liidrina jooksnud Suurbritannia (Kristian Jones) (etapp 13-14). Tagapool tegid paljud tiimid seal vigu, neid ei jõua üles lugedagi. Tubli töö oli tehtud rajameister Markus Puusepa poolt, kes juhuslikult on ka selle MMi peakorraldaja.

Raido Mitt tegi samuti seal metsas 2.vahetuses vea (vasakpoolne kaart), kuid Kenny Kivikase valesti vaadatud etapp (12-15 etapi 12-13 asemel) tõi sisse hiigelsuure ajakaotuse (järgmine kaart).

Kenny oli toonud võistkonna 15.kohalt 8.-ndaks, kuid see viga kukutas Eesti jälle 15.-ks ja lõpuks saadi 16.koht, loodetud ja reaalse esikümne asemel.

Mis teha, see on orienteerumine ja vigade tegemise võimalus teebki ala huvitavaks. Kenny elas ebaõnnestumist raskelt üle, kuid Anu Sääritsa ETV intervjuus näis jälle võitlusvalmina.


Tulemused


Minu jooks rahvavõistlusel oli seekord täielik katastroof. Tundsin, et füüsis oli heas seisus, kuid kõrvadevahelist ala ei kontrollinud.

Kohe stardist panin 180 kraadi vales suunas ajama, kaart oli tagurpidi käes ja kompassinõel tiirles nagu ise tahtis. Kui aru sain ja tagasi jooksin, oli minut hiljem startinud Tiit Tali mind kätte saanud. Tiit ühmas pahaselt, et mis pulli sa teed, mõeldes ilmselt, et olin teda minuti põõsas oodanud ja KooVee-d teinud (kevadine Tiomila juhtum).

Nüüd oli mul Tiidu enesekindel selg ees, mis ideaalne keerulise metsaosa läbimiseks. Tiidu jooksukiirus oli tol hetkel üsna rahulik ja oleksin tal kergelt kannul püsinud. Kuid etapil 2-3 vaatasin, et väljajooksu suund pole päris see ning läksin oma valikut tegema, mis osutus muidugi veaks. Nii suureks veaks, et veetsin 3. ja 4. KP-ga metsas vähemalt 5-6 minutit. Peale seda ei olnud ma mitte ainult hajevil, nagu enne, vaid ka tujutu ja eesmärgita liikuv objekt. Sellises seisus tuli igal pool veel väiksemaid vigu ja enesetunne peale jooksu oli ikka väga niru. Saamatusest tulenevad ebaõnnestumised teevad kuidagi teistmoodi haiget kui mõni üksik suur viga hästi tehtud soorituse sees. Viimane ajab vihale, esimene aga võtab enesekindluse ära.

Kuid see ei juhtunud mul esimest korda, õnneks tundsin juba järgmisel päeval, et võib ka teisipäeval Rõuge võssis võidelda. Tegelikult pole MMi ajal enda sooritused üldse olulised, tähtis on ikka, et Kenny saaks ebaõnnestumisest kiiresti üle ja Timo ning Co Rõuges ning Vitipalus suuri tegusid teeksid. Lootused on suured!

Tulemused

Kohtumiseni teisipäeval Rõuges või vaadake ETV2 ülekannet kell 13.00.


Väike klipp ka esmaspäeva õhtust:


Kommentaare ei ole: